En plastfri patientservett
Servetten är producerad i Sverige med svenska råvaror vilket säkerställer hög kvalitet och låga transporter. Papperet i haklappen har en hög absorption och består av en högkvalitativ så kallad tissue av nyfiber, där massan kommer från skandinavisk skog.
– Vår skog i Skandinavien är bland den bästa i världen. Den håller mycket hög kvalitet och växer långsamt vilket innebär att fibrerna blir långa och starka vilket i sin tur innebär att slutprodukten får en hög absorption, säger Susanne Adolfsson, produktchef på Finess Hygiene.
Ej klorblekt
Tissuen är av TCF-massa (total clorine free), det betyder att den inte är klorblekt. Den är också FSC-certifierad vilket säkrar att skogen produceras med hållbart skogsbruk där kraven är höga på bland annat återplantering och skarpa regler för illegal avverkning. Som alternativ till plast består vätskebarriären i servetten av en råvara som är fullt nedbrytbar och komposterbar och ingår i jordens naturliga kretslopp. Denna förhindrar att vätska tränger igenom servetten.
– Tack vare att servetten endast består av biologiskt material så kan vi säkerställa att om en servett av misstag hamnar i naturen så kommer den att försvinna till 100% utan att lämna några rester kvar, säger Susanne Adolfsson.
Stor skillnad med små medel
Fabriken ligger i Kisa, ett område med lång tradition av pappersbruk. Och pappersråvarorna behöver inte fraktas långt, underleverantören ligger bara en kilometer bort. Som tillverkare av förbrukningsprodukter inser de att de har ett ansvar över sin produktion.
– Vi tillverkar produkter som måste användas, och som det går åt stora mängder av. Då har vi en stor möjlighet till hävstångseffekt genom att gå över till mer hållbara material. Vi kan göra en stor skillnad med små medel. Beslutet för konsumenten att välja den miljövänliga servetten istället för den andra är inte så stort. Medan processen att gå över till mer miljövänliga val kan vara betydligt längre och svårare vid andra typer av produkter, säger Maria Johansson, markandskommunikatör på Finess Hygiene.
– Vi ser en väldigt stor efterfrågan på miljöprodukter. Jag är glad att vi här har hittat ett samarbete med tillverkaren i processen att ta fram produkten och att vi gemensamt jobbar för en hållbar och förbättrad miljö. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att hitta nya miljövänliga produkter. Men vi återförsäljare kan inte göra det själva, vi måste göra det tillsammans med våra kunder och leverantörer, säger Anneli Haage, produktspecialist på Plandent.
Susanne Adolfsson håller med om samarbete är vägen framåt.
–Vi tillverkare har den tekniska kunskapen, medan återförsäljare har kunskap om slutanvändarens funktionella krav. Båda delarna är lika viktiga för att få fram en produkt i bra material som kunden vill använda.