Ladda ner säkerhetsdatablad
Säkerhetsdatabladen kan du ladda ner i webbshopen under respektive produkt. Du behöver inte vara inloggad för att göra detta.
Du kan också använda den här sökfunktionen för att hämta säkerhetsdatabladen. Sök på produktnamn eller vårt artikelnummer.
Automatiska uppdateringar av säkerhetsdatablad
Vi skickar även uppdateringar av säkerhetsdatablad via e-post. Systemet kommer automatiskt att skicka ut ett säkerhetsdatablad första gången du köper en produkt, samt första gången du köper en produkt efter att säkerhetsdatabladet har ändrats.
För att detta ska fungera behöver vi en korrekt e-postadress till din klinik. Som standard skickar vi säkerhetsdatabladen till klinikens allmänna e-postadress, ni behöver alltså inte ha en särskild adress för detta ändamål. Men det finns möjligt att uppge ytterligare en e-postadress, dit endast säkerhetsdatabladen skickas.
Om du vill uppdatera e-postadressen dit säkerhetsdatabladen ska skickas, kontakta kundservice via order@plandent.se.
Vad är ett säkerhetsdatablad och vad ska jag göra med det?
Säkerhetsdatablad (SDB) kallades tidigare för varuinformationsblad. Det är ett dokument som medföljer alla kemiska produkter som innehåller farliga ämnen och som ska användas yrkesmässigt, till exempel på en tandläkarmottagning. Att jobba med kemikalier innebär oftast risker och de kan påverka miljö och hälsa negativt. Med hjälp av säkerhetsdatabladet kan du vidta nödvändiga åtgärder för att hantera produkten på rätt sätt i ditt arbete. Det innehåller information om en produkts farliga egenskaper, första hjälpen, avfallshantering med mera.
Dessutom kan informationen i säkerhetsdatabladet och märkningen på produkten vara viktig vid en olyckshändelse, både för personen som arbetar med produkten och för utryckningspersonal.
Kemiska produkter är märkta med faropiktogram som ersatte de orangea farosymbolerna 2015.
Vad krävs av oss som leverantör?
Vi som leverantör är enligt lag skyldig att förse dig som kund med aktuella säkerhetsdatablad på svenska. De ska aktivt levereras till dig i samband med första leverans av en kemisk produkt, det räcker alltså inte att bara hänvisa till en webbplats.
Vad måste göras på kliniken?
Som mottagare av en produkt med säkerhetsdatablad är du skyldig att läsa igenom hela innehållet för att ha kunskap vid eventuella olyckor och för en säker hantering av produkten.
Du som använder och förvarar kemiska produkter på din arbetsplats måste spara säkerhetsdatablad för samtliga produkter som innehåller farliga kemikalier. Detta för att du ska ha nödvändig information tillgänglig i fall något händer vid hantering av produkten. Rekommendationen är att ni förvarar säkerhetsdatabladen på en angiven och lättillgänglig plats i nära anslutning till där produkterna hanteras. Alla på arbetsplatsen ska veta om var de finns och enkelt komma åt dem.
Det bör finnas ett kemikalieregister, det vill säga en innehållsförteckning över alla de kemiska produkter som används i en verksamhet. Registret ska innehålla alla säkerhetsdatablad, antingen i en pärm eller i elektronisk form. Förteckningen ska hållas aktuell och uppdateras minst en gång varje år. Inom landsting sköts detta ofta centralt, däremot ska alltid en pärm med säkerhetsdatablad (eller motsvarande digitalt) finnas på varje klinik. Om det skulle ske en olycka måste säkerhetsdatabladet snabbt gå att ta fram för att kunna ta med till sjukhuset eller olycksplatsen.
För en bra arbetsmiljö måste alla anställda som arbetar med kemiska produkter, eller som ansvarar för sådana arbetsuppgifter, känna till riskerna. Kunskap om riskerna får du via märkning på förpackningarna och genom att läsa säkerhetsdatabladen. Som slutanvändare av produkten bör du titta extra noga på de avsnitt som rör hantering och skyddsåtgärder, samt vilka åtgärder du bör vidta i fall du oavsiktligt exponeras för produkten.